Besök på HRC i Norrbo
Projektledarträff med kultur i fokus
Den 27 oktober bjöd projektledare Kell-Åke Hamrén, Kulturbanken och Sten Bunne, Kulturskolechef in till en projektledarträff, där sex kommunala projekt har en tydlig koppling till kultur. Syftet med träffen var just att träffas och berätta om respektive projekt och vad som görs, för att se om vi tillsammans har beröringspunkter där samverkan också är möjligt.
Förutom Kulturbankens projektledare Kjell-Åke Hamrén deltog även;
Ulrika Beijer, Fokus Glada Hudik
Anders Åbom, Nästa steg! (Glada Hudikteaterna)
Åsa Greholt, Uppdragsutbildning CUL med inriktning på teater och musik onom omsorgsverksamheten
Catherine Vennberg, Träffas i Musiken
Per Iversen, projektkoordinator för bl.a. Hudiksvall hela livet och även verksamhetschef för verksamhetsstöd inom kommunen
Förutom Sten Bunne, Kulturskolechef deltog även;
Elin Torestad, kulturavdelningen och ansvarig över marknadsföring och Musik vid Dellen,
Gunnila Nybom, kulturavdelningen och ansvarig över dans, teater och skapande skola
Barbro Sjöblom, kulturavdelningen och ansvarig för allmänkulturen och f.n. Folkets Hus i Hudiksvall
Kristina Mickelsson, utvecklingsstrateg hade tyvärr inte möjlighet att delta på mötet.
Efter presentation av projektledarna själva och respektive projekt diskuterades vikten av att samverka och informera varandra om vad som händer för att motverka "stuprörseffekten". Men tiden går snabbt så vi beslutade att fortsätta träffas i denna konstellation även i framtiden. Nästa möte inplaneras till fredagen den 19 november, då stor vikt kommer att läggas på information om vad kulturavdelningen jobbar med och hur.
Möte med Höghammars estetiska program i Bollnäs
Den 21 oktober besökte projektledaren Anders Skogh och övriga lärare på estetiska programmet på Höghammars gymnasiesär i Bollnäs. Instrumenten och metodiken beskrevs lite kortfattad, då flera av lärarna redan hade varit i kontakt med dessa. Därefter informerades det om projektets vision, syfte och mål och de aktiviteter som är på gång. Sedan beskrev Anders hur deras verksamhet inom gymnasieskolan ser ut. Det beslutades att Rune Bertilsson, som är lärare både på det estetiska yrkesprogrammet och på de individuella programmet, kontaktar övriga lärare som bedriver verksamhet inom IV-programmet och träningsskolan, för att se om även de är intresserad av att delta i projektet. De använder Bunne-instrument redan idag i sin ordinarie verksamhet.
Så redan vid detta tillfälle beslutade det estetiska programmet att delta i projektet samt sitt deltagande på vinterstämman i Norrbo lördagen den 12 februari, vilket glädjer oss i projektet.
Sista(?) kursdagen den 20 oktober
Onsdagen den 20 oktober var det dags för den sista kursdagen med Sten Bunne för oss i projektorganisationen.
Men influensan satte stop för våra planer och nytt datum inplaneras till den 10 november.
Vad skönt....då hinner vi träna lite mer på att som ledare arrangera en låt för de övriga gruppdeltagare. Det som är kursens slutprov.
Möte med rektor Inger Persson på Forsa Folkhögskola
Den 12 oktober besökte projektsamordnaren Inger Persson på Forsa Folkhögskola, rektor för gymnasiesär i Hudiksvalls kommun. Inger har ansvaret över det specialutformade nationella programmet på Forsa Folkhögsskola där 31 elever är inskrivna samt över det individuella programmet med verksamhetsträning på Furulund och Lillfjärden, där 6 resp. 9 elever är inskrivna. Efter en genomgång av Bunne-instrumenten och Bunne-metodiken och information om projektet, tittade vi på möjligheterna om grupper inom den ordinarie musikverksamheten kan delta i projektet. Vi hoppas genom en fortsatt dialog hitta lösningar för att detta ska bli verklighet.
Glada Hudikstämman - vinter
Eftersom projektet påbörjades senare än beräknat hann vi inte arrangera den första spelstämman redan detta år 2010. Men var inte ledsen, vi planerar för en "ministämma" redan i vinter istället, för att hålla lågan uppe.
Tid: 12 februari 2011
Plats: Norrbo Folkets hus
Inbjudan och mer information kommer att finnas tillgängligt på bloggen när programmet är spikat och klart.
Stämmansvarig är Marita Sandberg, 070-215 57 84,
[email protected].
Så håller Er uppdaterad och följ vad som händer på bloggen.
Projektet hänvisar till Sensus kursledarutbildning i Sundsvall
I ett tidigare inlägg kan man läsa om att Sensus kommer att arrangera en kursledarutbildning i Sundsvall.
"Osbeck Music i samarbete med Sensus arrangerar en 2-dagars inspirationskurs i Sundsvall helgen den 13-14 november. Kursen leds av certifierad Bunne-handledaren Magdalena Osbeck. För inbjudan och mer information följ länken
http://www.bunnemusic.com/?page=prodinfo&id=59 "
Då denna ligger i tid med projektets egna planerade kursledarutbildning väljer vi istället att hänvisa projektets egna intresserade gruppledare att anmäla sig till ovanstående, och inte genomföra en egen. Om behovet finns om ytterligare en kursledarutbildning med Bunneinstrument och Bunnemetodik för projektets gruppledare, tittar vi självklart på den möjligheten att genomföra en senare under året.
Magdalena lär ut kursledning i klangplattespel
Besök hos Dagcenter i Nordanstig
Den 29 september gjorde projektledaren studiebesök hos dagcenter i Bergsjö och Harmånger, för att presentera projektet för verksamhetsledare, personal och assistenter. Dessa fick, tillsammans med nyfikna och intresserade personer som ingår i den dagliga verksamheten, prova på instrumenten. Många tyckte detta verkade roligt och intressant. Vi ska därför titta på möjligheterna att se om deras ordinarie musikverksamhet kan intigreras med Bunne-instrument och genom att använda Bunne-metodiken delta med grupper i projektet.
Möte med FUB, RBU och FA
Den 28 september genomfördes ett dialogmöte med de lokala handikapporganisationerna FUB (för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning), RBU (riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar) samt FA (autism och asperger förbundet) i deras lokal på Stengatan 7. Projektledaren hade med sig olika Bunne-instrument och beskrev Bunne-metodiken kortfattat. Därefter höll vi en liten musikstund där vi alla spelade tillsammans några låtar. Allt var mycket improviserat men vi fick också många glada skratt. Därefter presenterads projektet och många olika frågor diskuterades. Bl.a. hur vi genom teckenspråk också kan förmedla metodiken till personer med hörselnedsättning. Det uppkom också önskemål om att projektet skulle kunna erbjuda "prova-på-dagar" med instrumenten. Föreningarna erbjöd att projektet kan nyttja deras lokal i detta sammanhang. Karin Eriksson, HLS (Handikappades lokala samförening) erbjöd sig att vara kontaktperson gentemot projektet och sprida information till de andra föreningarna och dess medlemmar.
Inspirationskurs med Magdalena Osbeck
Osbeck Music i samarbete med Sensus arrangerar en 2-dagars inspirationskurs i Sundsvall helgen den 13-14 november. Kursen leds av certifierad Bunne-handledaren Magdalena Osbeck. För inbjudan och mer information följ länken nedan.
http://www.bunnemusic.com/?page=prodinfo&id=59
Magdalena Osbecks kursledarutbildning
Andra styrgruppsmötet
Den 22 september, direkt efter kursledarutbildningen, hölls det andra styrgruppsmötet. Förutom Marita, Sten, John och Catherine deltog även Staffan Jonnson, Bildakonsulent och Anders Mohss, Musinova.
Vi diskuterade bl.a. hur vi hanterar instrumenthanteringen som berör grupper och personer som ingår i projektet. Anders fick i uppdrag att tillsammans med John hitta en lösning som gynner både projektet och deltagarna. Övrigt var hur införsäljning av projektet kommer att genomföras runt om i Sverige, IT-verktyget, stämmornas planering, Pascalfestivalen i Lund, möte med de lokala handikapporganisationerna m.m. m.m.
Det är med spänning vi ser framåt hur detta projekt kommer ge förutsättningar att spela musik i grupp för personer med funktionsnedsättning.
Fortsättning kursledarutbildning
Den 22 september möttes vi i en datasal på CUL. På dagens agenda skulle vi studera närmare IT-verktyget som är framtaget i projektet av Atellus och där Lennart Hjalmarssom deltog för att diskutera synpunkter. Marita Sandberg och Åke Persson som har varit de som varit mest aktiv i programmet förmedlade sina tankar till övriga deltagare för fortsatt diskussion. Alla önskemål och krav sammanställdes för att skickas till Anders Mohss på Musinova som får förmedla frågeställningarna till Atellus. Nu väntar vi på version 1.1.
Då det arrangerades en "soppteater" på Hälsinglands Museum, beslutade vi att boka bord för att förena lunchen med en musikalisk teater. Både soppan och teatern var utomordentligt bra och uppskattat.
Därefter fortsatte vi kursen på Kulturskolan där vi både hann med lite musik och diskussion om projektet. Frågor som har dykt upp under projektets gång som vi kände vi behövde diskutera. Då framkom det också att vi redan nu har sex grupper igång genom HRC, Särskolan Väster samt två studiecirklar genom Bilda. Några finns också på kö och vi hälsar därför Ingrid Westlund välkommen in i projektet som är certifierad handledare i Bunnemetoden. Hon finns som resurs i projektet för nya grupper men även som gruppledarutbildare. På kursen deltog även Staffan Jonsson, Bildakonsulent i Järvsö, som bidrog med idéer och nya nätverkskontakter.
Nästa och sista dagen i utbildningen planeras in till den 20 oktober, då var och en får leda en egen arrangerad låt till övriga deltagare.
Projektets design
Den 6 september besökte jag kommunens informationsavdelning för att diskutera hur projektet "Träffas i Musiken" design skulle se ut med tanke på övriga projekt i kommunen. Vi ansåg att vi bör hålla oss till samma design som t.ex. Glada Hudik-teatern och Fokus Glada Hudik-projektet, men att projekten sedan kan profilera sig genom vissa detaljer. För oss blir det naturligt att använda "noter" som symbol. Vi ska även jobba för att finna ett uttryck eller beskrivning som är gemensamt för det arbete som genomförs inom projektform i kommunen. Nytt möte inplaneras med projektledaren Ulrika Beijer i Fokus Glada Hudik.